PRESENTACIÓ

El grup de Teatre El Mirall és un col·lectiu sorgit d’un taller que, durant el curs 1985-1986, es va desenvolupar a l’escola pública Joaquim Ruyra de Blanes (Girona). Aquest taller inicial i iniciàtic impartit per Josep Alum Vilabella tenia per objectiu fomentar en infants i joves el coneixement i l’afecció pel “fet” teatral des d’una perspectiva contemporània i creativa.

 

L´activitat d´El Mirall s´ha centrat en tres apartats:
ACCIÓ PEDAGÒGICA: Bàsicament en centres escolars. Durant molts anys hem realitzat nombrosos tallers i cursos en diferents escoles i instituts de Blanes i rodalies ( IES sa Palomera, IES Serrallarga, Col·legi Joaquim Ruyra, Col·legi Quatre Vents…)

ELABORACIÓ D´ESPECTACLES: Durant els més de trenta anys d´història hem endegat i estrenat al voltant de seixanta muntatges ( entre el grup i els tallers). La majoria de creació pròpia, però, també fent dramatúrgies noves de textos i muntatges ja existents.

FORMACIÓ CONTINUADA DELS MEMBRES DEL GRUP: Diferents components del grup , en diferents èpoques han fet cursos o tallers com alumnes en escoles teatrals de Barcelona ( La Casona, Sala Beckett, etc) i Girona ( El Galliner)

També durant aquests anys hem portat puntualment, a Blanes, experts en diferents tècniques teatrals per aportar-nos els seus coneixements (interpretació, dansa, veu, maquillatge, etc). Com ara Martí Torras, Ester Nadal, Ferran Frauca, Cristina Cervià, Ferran Joanmiquel…)

 

El Mirall ha realitzat la majoria de les seves actuacions a Catalunya ( Girona, Barcelona, Lleida) Però ,també ha actuat en diversos festivals i ciutats de l´estat espanyol:
Valencia (Mislata, Utiel), Castelló (L´Alcora), Màlaga (Ardales) , Madrid, Toledo (Mora) Euskadi (Irun) Aragó (Caspe)

I en alguns festivals internacionals:
Marsella ( 1990) Nàpols ( 1991) i Palerm (1992) en la primera dècada d’existència. Uns festivals de teatre Jove als que vàrem ser invitats després de ser reconeguts en diversos Festivals d´Ensenyament Públic de Catalunya ( Tàrrega, Berga…)

Tunissia -Festival de la Sukra- ( 2005.)

L´any 2004 amb un espectacle titulat “Bienvenido Mr. Napial” que s´avançava en la denuncia i visualització del problema dels refugiats i desplaçats, El Mirall va ser un dels pocs grups no professionals convidats al Fòrum de les Cultures de Barcelona.

Entre els anys 2004 i 2016 El Mirall ha participat en diferents ocasions al FITAG ( Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona). I l´any 2011 el va inaugurar amb el muntatge MALSON OF THE BITCH.

Aquest any (agost 2017) ha estat convidat novament a inaugurar el FITAG amb el muntatge Guantanamera.

 

En el decurs de la seva trajectòria El Mirall ha estat reconegut amb nombrosos i diversos premis en festivals i concursos en els que ha estat seleccionat. La seva descripció ocuparia massa espai, en el que vol ser només una presentació.

Però, sí que volem destacar la llarga presencia, trajectòria i reconeixements que hem tingut en la Campanya de Teatre Amateur que des de fa anys ( amb diferents noms) organitza la Diputació de Girona.

Des de l’emblemàtics “Bidet S.L. o el fontanero siempre llama dos veses “ i “Barretxa” dels anys noranta, passant per “Chopin,Listz música pels cinc sentits” (2002),per “ Macbeth i altres tragèdies” (2003) per “ Lorca, sang i fetge” (2005) un dels muntatges més representat, més reconegut i premiat del grup, fins els més recents: Híbrid, Espera´m al cel, Cru, Parole, parole, Plou a Barcelona… la presencia del grup entre els grups punters del teatre gironí ha estat recurrent.

 

En aquests darrers temps el “fundador” de El Mirall, en Josep Alum, amb alguns dels “alumnes” que varen començar amb ell fa més de trenta anys ( Carme Rodriguez, Carlos Gonzalez, Kore Velasco…) al col·legi Joaquim Ruyra de Blanes segueixen, juntament amb gent de noves fornades, liderant el grup, endegant nous muntatges i projectes, transmetent coneixement i experiència als joves dels seus tallers i obrint les portes a tothom que es vol acostar al grup amb il·lusió, noblesa i compromís.

Trenta anys i escaig després, El Mirall segueix fent allò que més li agrada: teatre!